SUCCESVERHAAL PLANET HAPPY

Succesvol een omnichannelstrategie inzetten, zo doet Planet Happy het!

socialmedia-logo

“Bij elke kerstborrel is het een bekende uitspraak dat we het volgend jaar wat rustiger aan gaan doen, maar elk jaar mislukt dat weer.”

Planet Happy is een omnichannel retailer, met 5 fysieke winkels en actief op 30 marketplaces door heel Europa.

Op woensdag 29 juni, presenteerde Mark Ligteringen van Planey Happy samen met Jorgos Thravalos van Logic4 en Bart Vintcent van EffectConnect op de webwinkel vakdagen. Samen hadden ze het over hoe je als retailer succesvol een omnichannel strategie kan inzetten. Hier beneden hebben we de belangrijkste punten van Mark uitgeschreven.

 

Hoe is Planet Happy ontstaan?

“Ik ben 10 jaar geleden gestart met Planet Happy, een speelgoedwinkel van origine in Driebergen. Destijds dacht ik als ik al mijn spullen in mijn winkel heb liggen, dan kan ik net zo goed ook een webshop beginnen. Inmiddels zijn we 5 speelgoedwinkels verder, 30 marketplaces verder, een groothandel verder die ook weer op 3 marketplaces zit en ook nog eens 15 webshops. En dat combineren we nu allemaal met elkaar.”

 

Kun je zowel offline als online hard groeien?

Mark: “Met hobbels, slagen en stoten is het ons uiteindelijk wel gelukt. Iedereen die bij mij gewerkt heeft kan dit beamen. Bij elke kerstborrel is het een bekende uitspraak dat we het volgend jaar wat rustiger aan gaan doen, maar elk jaar mislukt dat weer.

Het viel me vooral op dat we echt een geweldige basis hadden neergezet met een goed ERP-pakket en de juiste software hebben gekozen om te koppelen. Met zo’n basis kun je dus echt wel gas geven, ook in deze gekke tijden.

Tijdens de coronaperiode van de afgelopen 3 jaar, viel het me op dat veel van mijn concullega’s in paniek raakten omdat de winkels dicht moesten en dat zij online moesten gaan verkopen. Veel van hen verwerkten hun producten handmatig en dus niet geautomatiseerd. Vanwege onze basis konden wij onze producten in bulk invoeren en updaten of content en afbeeldingen toevoegen. Als dat eenmaal allemaal staat en automatisch doorgaat naar jouw webshop, kassasysteem en vervolgens met mooie software naar alle soorten marketplaces door heel Europa. Je bent dus heel efficiënt bezig, daardoor kun je dus zeker hard groeien."

 

Er is veel concurrentie op marketplaces en je komt er lastig tussen. Hoe win je het van die anderen?

Mark: “Dat is natuurlijk het gesprek van de dag. Als je op marketplaces een doosje Lego wil verkopen, moet je eens onder die koopknop kijken. Voor een merk zoals Lego zullen er zo’n 30 verkopers het product aanbieden en die vechten dus allemaal om die koopknop. Daar zit immers 98% procent van de omzet voor dat product op. Je kan dan wel denken dat je met een prijs die laag genoeg is het wel wint, maar gelukkig is dat niet het geval. Je kan je dus ook onderscheiden op andere dingen.

10 jaar geleden toen bol.com begon met de marketplace was dit wel nog het geval. Maar door de jaren heen is de focus veranderd en nu wordt service heel erg beloond. Zo heeft mijn bedrijf een score van 9.3 op bol.com, een gouden randje en veel positieve reviews. Over het algemeen zit mijn prijs zo’n 6% boven die van de concurrentie, maar vanwege de goede reputatie winnen wij alsnog de koopknop. Je hoeft dus niet alleen voor die prijs te vechten, het gaat om service, levertijd, prestaties van jouw account. De marketplaces meten alles, als jij bijvoorbeeld 98% van jouw bestellingen bezorgd en 300 reviews hebt maak je meer kans op de buy-box te winnen.

Dat maakt het voor mij best leuk. Onze winkels zijn met name gericht op duurzaamheid, kwaliteit en service. Als we dat niet deden werd het inderdaad een race to the bottom.”

 

Hoe zorg je ervoor dat je zo winstgevend mogelijk bent?

Mark: ”Ik zal je wat vertellen over een concurrent van ons. De afgelopen 3 jaar hielden een collega en ik zijn producten in de gaten op bol.com. Wij begrepen niet hoe zij altijd zo goedkoop konden zijn en we probeerden het constant uit te rekenen. Uiteindelijk belden we onze leverancier op om te vragen of zij ons een andere inkoopprijs gaven dan aan de concurrent. Hij verzekerde ons dat hij dezelfde prijzen hanteerden, maar ik irriteerde mij 3 jaar lang eraan. Uiteindelijk bleek dat de concurrent gewoon te goedkoop aan het verkopen was.

Dus om winst te kunnen maken moet je dus echt goed gaan rekenen. En dat is het mooie als je automatiseert, wat wij doen met EffectConnect, je kunt alle variabelen meenemen. We zetten bijvoorbeeld in ons systeem hoe duur het doosje is waarin het product wordt verpakt. Dus 30 cent, 60 cent 90 cent of €1,20. Dat maakt allemaal veel uit voor de prijs die je kan aanbieden op bol.com. Andere dingen je moet afvragen zijn o.a.

  • Wat zijn de opslagkosten voor mijn magazijn?
  • Hoeveel kost het om het in te voeren?
  • Welke kortingen bied ik aan?

Al deze informatie zit in ons ERP-systeem en die gebruiken we weer in onze prijsregels voor de repricer. Daar gooien we alle variabelen in, dus: doosje, verzending, afhandeling etc. Daarmee berekenen we wat onze minimale prijs mag zijn die we moeten hebben om winst te maken op bol.com. Alleen door te automatiseren kun je dit goed doen, vooral als je zo’n 50.000 producten hebt zoals ons.

Veel verkopers in de markt gaan uit van hun verkoopprijs met een bepaalde opslag. Zo kan het vaak fout gaan. In de basis gaan wij juist uit van onze inkoopprijs, want ik heb heel veel verschillende merken en je kan je voorstellen dat je bij een groot merk zoals Lego veel minder marge hebt dan bij een ander merk dat je zelf importeert. Op basis van die inkoopprijs kan ik bepalen hoeveel winst ik wil maken."

 

Wat zou je zeggen tegen winkeliers die een webshop hebben, maar die nog niet op marketplaces verkopen? Wat was voor jou de reden om wel op marketplaces te gaan verkopen?

Mark: “Een voordeel voor mij was dat ik al een tijd geleden ben begonnen, waardoor ik nu heb kunnen opschalen. Maar je kan nog steeds onderzoek doen, je ziet nog steeds overal kansen waar de concurrentie nog niet is op bijvoorbeeld bol.com. Sterker nog, er zijn nog heel veel producten die gewild zijn in Nederland die nog niet op bol.com staan. Of je kan je eigen product inkopen en onder een unieke EAN-code aanbieden, dat is nu een hele grote trend. Met goed onderzoek kun je dus nog heel veel doen. Binnen het speelgoed werken we met bekende merken, maar bijvoorbeeld ook met merken die we importeren uit Spanje, Duitsland en Italië waar nog niet veel concurrentie op is. Kijk bijvoorbeeld onder de koopknop van zo’n merken op bol.com en tel hoeveel wederverkopers er zijn. Met het volume op marketplaces kun je zo nog veel omzet genereren. Verder kun je ook nog de zoektrends van bol.com gebruiken.”

 

Verzend je vanuit bol.com of vanuit je eigen winkels?

Mark: “Goede vraag! Je hebt in principe twee manieren hoe je vanuit bol.com kunt verzenden. Zelf verzenden wij alles vanuit ons magazijn in Doorn, die is ruim open van half 7 s ’ochtends tot twaalf uur ’s avonds. Zo kunnen we aan alle verzendafspraken van bol.com voldoen, maar je kan ook gebruik maken van Logistiek via Bol (LvB) of Verzenden via Bol (VvB). Deze opties kunnen handige voordelen hebben als je niet jouw eigen magazijn hebt. Het nadeel is als je LvB gebruikt en ook op andere kanalen wilt verkopen, zoals wij dat nu met 30 marketplaces hebben, is dat je anders bij 30 marketplaces voorraad hebt liggen. Dat wordt een dure hobby. Voor ons zou dat een te groot voorraadrisico leveren, daarom willen wij juist alles op één plek hebben.

Je hebt ook nog VvB en dan verstuur je met de etiketten van bol.com. Dat heeft een groot voordeel: je wordt niet afgerekend op de prestaties. En dat is bijzonder, want als ik een pakketje verzend via PostNL vanuit mijn eigen magazijn en er gaat wat fout, dan krijgen we een kruisje. Na 5 kruisjes wordt mijn account geblokkeerd. Maar als VvB etiketten gebruikt, dan wordt je daar niet voor afgestraft. Het is ietsjes duurder, maar het levert wel een hoop op.

 

Als je verkoopt via bol.com mag je geen reclame maken voor jouw eigen bedrijf. Vind je dat niet jammer? Merk je dat klanten na een aankoop op bol.com bij jouw eigen website gaan bestellen?

Mark: “Het is lastig te meten hoeveel mensen via bol.com bij ons terecht komen en een van onze flyers in de doos leggen mag ook niet. Maar je kan proberen het grijze gebied op te zoeken als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van tape met de naam van jouw bedrijf erop. Maar je moet natuurlijk wel oppassen. Bol.com heeft heel veel beleidsregels en elke keer wanneer je een regel overtreedt krijg je minpunten. Je riskeert dus minpunten door jouw eigen bedrijf te promoten in het grijze gebied.”

Whitepaper

Automatisch een 5-sterren prijs op bol.com?

Dat kan met onze geavanceerde Repricer! De enige Repricer in de markt waarbij je de prijssterren functie van bol.com mee kunt nemen in jouw formules. Download dan nu de gratis de whitepaper 'Geautomatiseerd werken met de bol.com prijssterren' en leer hoe je dit kan doen!

Whitepaper_groot (1)